Afgelopen tweede Paasdag trof ik mijzelf op zolder terwijl de regen op het dakraam sloeg. Ik zat daar tussen kratten en tassen gevuld met kinderkleren. De eerste dag met 20 graden dag was aangekondigd. En mijn kinderen krijgen dan de zomer in hun hoofd en wensen per direct een jurk, korte broeken en Birkenstocks. Ik heb 2 kinderen maar kan helaas niets doorschuiven; eerst komt mijn dochter van 8 en dan mijn zoon van 6. Vandaar die enorme hoeveelheid textiel: kleren die aan het eind van vorige zomer nog pasten, nieuwe aanwinsten die ik apart had gehouden en krijgertjes die gekeurd moesten worden.
Stap 1: Verzamelen
Omdat er hier in huis uitgesproken ideeën zijn over wat wel en niet mooi is qua kleding, overleg ik met de kinderen. Waarbij ik de veto behoud. Zoals bijvoorbeeld: geen zwart en grijs. Door het jaar heen verzamel ik mooie tweedehands kleren op rommelmarkten en koop ik soms bij outlets. Voor mijn zoon krijg ik met regelmaat een paar tassen van een vriendin. Zij heeft twee jongens. Handig dacht ik altijd, 2 van hetzelfde geslacht. Dan hoef je maar 1 keer kleren te kopen en dan schuif je het lekker door. Maar niets is minder waar: haar oudste zoon heeft een wat kakkineuze inborst en houdt van kleur. Terwijl jongste het liefst lekker zittende kleding draagt, bij voorkeur in donkerblauw en grijs. Zij koopt dus met 2 jongens ook 2 separate garderobes. En de kakkineuze look van oudste krijg ik: fijn!
Stap 2: Passen
Naast mij op zolder was mijn dochter braaf alles aan het passen wat haar goedkeuring kon wegdragen. De stapel met afgekeurd wegens te klein of niet mooi groeide gestaag. Na ruim een uur waren we klaar. Met als resultaat: 1 kratje over met te groot voor volgend jaar. 2 tassen met te klein of afgekeurd en gelukkig ook een behoorlijke hoeveelheid kledingstukken die direct haar kast in kunnen.
Stap 3: Opruimen
De volgende stap: het opruimen van haar kast. Winterkleren die nog goed passen gaan in een plastic krat met deksel en deze vertrekken naar zolder. Echt versleten dingen, zoals een pyama met gat en afgedragen maillots verdwijnen in de Kliko. En alles wat -bijna- te klein maar nog mooi en geschikt is voor een 2e ronde, gaat in een canvas boodschappentas. Zoals ook de vrijwel nieuwe onderbroeken met het leuke schulprandje; door mij gekocht maar harteloos afgekeurd door dochter wegens kriebel. Deze grote tas en die 2 met te klein en afgekeurd, schuif ik op mijn beurt weer door naar een vriendin met 2 jongere dochters. De dames ontvangen deze “verassingstassen” altijd met buitengewoon veel enthousiasme. Hetgeen een leuke afsluiter van opruimen en weggeven is!
Stap 4: Opnieuw indelen
Ik ruim alles is in volgens onze standaard kastindeling: planken met daarop broeken, rokken en t-shirts. Elk op soort en op kleur. Dit lijkt wellicht veel werk maar het is heel overzichtelijk. Je kunt alles direct terugvinden en het maakt het opruimen van de schone was juist eenvoudig. In de lades liggen pyama’s, sokken en sportkleding. De leggings, hemdjes en onderbroeken staan gevouwen rechtop gestapeld in 3 mandjes. Aan de roede hangen vestjes, jasjes en jurken klaar voor het mooie weer.
Stap 5: De boodschappenlijst
Na 2 uur hard werken constateren dochter en ik wat er op de boodschappenlijst komt: 2 shorts , 2 korte mouwen t-shirts, 2 zomerjurken en een zomerjas. Nou dat valt eigenlijk best mee. Laat de zomer maar komen!
Vind je dit lastig en schakel je liever hulp in? Neem dan contact op: want als Familie Stylist zie ik wat jouw gezin mist!
Mariëtte Postma is de Persoonlijkheids Stylist. Deze blog is vrij te kopiëren en te plaatsen o.v.v. de bron: Mariëtte Postma, www.depersoonlijkheidsstylist.nl